Geschiedenis


Uit het jaarverslag van AKC (Asser Konijnen Club) over 1942 blijkt dat er in en voor 1942 best wel veel konijnenfokkers in Beilen waren, maar die waren allemaal dus lid van Assen. In 1940 waren er al best veel konijnenfokkers en mocht door leden uit Beilen een tatoeëertang worden geleend om de tatoeëerder uit Assen te ontlasten en zo zelf de dieren van “de afdeling Beilen” te nummeren.



In begin 1942 was het bestuurslid de heer van Laar uit Assen, die aan enkele leden van Beilen vroeg waarom men niet zelf een vereniging oprichtte. Daar hoefde men niet lang over na te denken en op 30 mei van dat jaar is er een (oprichtings)vergadering geweest met het bestuur van  AKC in Hotel Koopman (nu zalencentrum Muller) te Beilen. AKC stemde in met een afsplitsing van 84 leden die tezamen de Beiler Konijnen Club gaan vormen. In december van 1942 zijn die 84 leden uitgeschreven bij Assen en was de oprichting een feit. Vervolgens lezen we dat vanaf 1 januari 1943 BKC volledig op eigen benen staat. AKC houdt na het overschrijven van 84 leden naar Beilen nog meer dan 200 leden in hun bestand.

Het eerste bestuur van BKC werd op 30 mei 1942 gevormd door:

  • Dhr. Martens (werkzaam als boekhouder op de landbouwbank) – voorzitter 
  • Dhr. Oosting uit Holthe – secretaris
  • Dhr. R. Arbeider (eigen bakkerij in Beilen) – penningmeester
  • Joh. Seidel (schildersbedrijf in Beilen) = tatoeëerder.

Men organiseert als eerste activiteit een jongdierendag in Beilen in de garage van Schans. De kooien voor deze show kwamen uit Hoogeveen. Omdat het in de garage erg tochtte was het eenmalig dat men hier showde.

Een leuke anekdote uit de beginjaren is het volgende:

Er werden goede resultaten gehaald door diverse fokkers. Er werden heel veel Vlaamse reuzen, Lotharingers en Franse Hangoren gefokt. Dit had natuurlijk te maken met het feit dat men midden in de oorlogsjaren zat en vlees welkom was. Indertijd waren de gebroeders Hoeksema ook lid en deze fokten Vlaamse Reuzen. De gebroeders hadden het kennelijk wel goed, want men besloot een fokram uit Brabant te gaan halen. De kosten waren astronomisch voor die tijd. Men betaalde fl. 300,00. Om de kosten terug te krijgen besloot men een advertentie te plaatsen. “Vlaamse Reus ram staat ter dekking. Kosten fl. 5,00 per dekking. Wat er gebeurde was verrassend. Van heinde en verre waren fokkers geïnteresseerd in een dekking van deze ram. De ram verdiende zich zelf zo snel terug. Maar veel fokkers kwamen niet zelf met de voedster want het was immers oorlog. Het vervoer in die tijd ging per fiets of per trein. Er werd door de fokker gebeld met Hoeksema dat de voedster op de trein was gezet. Deze haalde het kistje met konijn op van het station en liet het konijn dekken. De thuisreis ging in omgekeerde volgorde net zo. Even bellen met de fokker dat de voedster weer op de trein was gezet.

Het duurde tot 1962 voordat er ook kippenfokkers toegelaten werden tot de vereniging. Dhr. Lambert de Vries (melkboer) was het eerste lid. In 1963 kwamen daar de heren A. Loof, E. Blauw en R. Oldenkamp bij. Het lidmaatschap van de duivenbond (NBS) is niet direct terug te vinden, maar het heeft zeker nog wel tot de jaren tachtig geduurd voordat ook deze diergroep werd toegelaten op de shows van BKC.


De naam BKC Beiler Konijnen Club is dus van de oprichting en heeft tot de jaren dat er kippen bij kwamen zo geheten. Zonder dat de naam officieel veranderde bezigde men vanaf die jaren de naam Beiler Kleindieren Club. Formeel is dit omstreeks 1990 pas veranderd bij het deponeren van de statuten bij de notaris.


In 1992 werd een samenwerking gevormd met WK (Westerborker Kleindieren club) Vanaf die datum werd de Midden Drenthe Show gehouden. De bedoeling was dat dit in de even jaren in Beilen en in de oneven jaren in Westerbork gehouden zou worden. Dat ging een jaar of vijf goed, maar doordat WK geen bestuur meer kon vormen zijn de verenigingen toen gefuseerd en werd vanaf dat moment de Midden Drenthe Show altijd in Beilen gehouden. (Overigens hadden we de naam Midden Drenthe Show al aan onze show gegeven voordat de gemeente omstreeks 1994 met de nieuwe naam Midden Drenthe voor de gemeente op de proppen kwam). Niet veel jaren later kwamen ook veel leden uit Smilde bij de vereniging toen de club uit Smilde werd opgeheven. Weer een paar jaar later ging de vereniging HenO uit Hoogeveen ter ziele en ook daarvan werden een paar fokkers lid in Beilen.

De naam BKC is nadien formeel gewijzigd in KMD (Kleindierenvereniging Midden Drenthe). Omdat de naam KMD als domeinnaam voor een website al verzegd was hebben we op de website de naam KVMD ingevoerd. 

In 2023 is de vereniging MOTV – Jong Leven  opgehouden te bestaan en alle resterende leden zijn per 1 januari 2024 lid geworden van KMD.

Share by: